Čaj z ibišku

Ibišek. To nejsou jen krásné květy, které zdobí hodně zahrad, domácností a veřejných prostor. Ibišek je známý také pro to, jak skvělý se z něj dělá čaj. Dříve byl známý třeba také pro to, že se používal v hinduistických rituálech a dle některých kultur jde o velmi účinnou léčebnou rostlinku. I ibišku je možno konzumovat jak jeho květy, tak listy, tak semena. Je tedy využitelný opravdu celý a můžete ho zpracovat. Poté, co začnou květy ibišku odkvétat, stanou se z nich červené, šťavnaté kvítky, které se využívají do různých sirupů, na výrobu sladkostí, omáček a samozřejmě také na výrobu ibiškového čaje.

ibišek

Ibiškový čaj je silně aromatický a vůni ibišku ucítíte, sotva se k němu přiblížíte. Tento čaj je oblíbený po celém světě, nejenom u nás, ale zejména v Africe, Thajsku, Mexiku nebo Číně. V ibišku najdete spoustu živin a vitamínů, díky kterým je tak oblíbený. Nachází se v něm například železo, vitamín C, vápník nebo fosfor. Kromě toho obsahuje antioxidanty, které nás chrání před volnými radikály. Volné radikály útočí na naše buňky a mohou vyvolat například nádorové onemocnění. Pokud trpíte vysokým tlakem, věděli jste, že ibiškový tlak vám může pomoci s jeho snížením?

ibiškový květ

Pokud vás tento problém trápí, zařaďte ibiškový čaj do svého pitného režimu pravidelně. Ovšem pozor, pokud již berete léky na vysoký tlak, měli byste se nejprve poradit s lékařem. I pokud máte vysokou hladinu cholesterolu v krvi, je vhodné začít s popíjením ibiškového čaje. Vysoký cholesterol je významným rizikovým faktorem pro onemocnění srdce a cév. Ibiškový čaj má skvělé vlastnosti, že může snížit „špatný“ cholesterol a zároveň zvýšit ten „dobrý“ cholesterol. Ibišek také významně přispívá k prevenci při onemocnění jater. Dokáže upravit hladinu jaterních markerů, které se zjišťují vyšetřením krve, a slouží jako prevence pro selhávání jater.