Ibišek. To nejsou jen krásné květy, které zdobí hodně zahrad, domácností a veřejných prostor. Ibišek je známý také pro to, jak skvělý se z něj dělá čaj. Dříve byl známý třeba také pro to, že se používal v hinduistických rituálech a dle některých kultur jde o velmi účinnou léčebnou rostlinku. I ibišku je možno konzumovat jak jeho květy, tak listy, tak semena. Je tedy využitelný opravdu celý a můžete ho zpracovat. Poté, co začnou květy ibišku odkvétat, stanou se z nich červené, šťavnaté kvítky, které se využívají do různých sirupů, na výrobu sladkostí, omáček a samozřejmě také na výrobu ibiškového čaje.
Ibiškový čaj je silně aromatický a vůni ibišku ucítíte, sotva se k němu přiblížíte. Tento čaj je oblíbený po celém světě, nejenom u nás, ale zejména v Africe, Thajsku, Mexiku nebo Číně. V ibišku najdete spoustu živin a vitamínů, díky kterým je tak oblíbený. Nachází se v něm například železo, vitamín C, vápník nebo fosfor. Kromě toho obsahuje antioxidanty, které nás chrání před volnými radikály. Volné radikály útočí na naše buňky a mohou vyvolat například nádorové onemocnění. Pokud trpíte vysokým tlakem, věděli jste, že ibiškový tlak vám může pomoci s jeho snížením?
Pokud vás tento problém trápí, zařaďte ibiškový čaj do svého pitného režimu pravidelně. Ovšem pozor, pokud již berete léky na vysoký tlak, měli byste se nejprve poradit s lékařem. I pokud máte vysokou hladinu cholesterolu v krvi, je vhodné začít s popíjením ibiškového čaje. Vysoký cholesterol je významným rizikovým faktorem pro onemocnění srdce a cév. Ibiškový čaj má skvělé vlastnosti, že může snížit „špatný“ cholesterol a zároveň zvýšit ten „dobrý“ cholesterol. Ibišek také významně přispívá k prevenci při onemocnění jater. Dokáže upravit hladinu jaterních markerů, které se zjišťují vyšetřením krve, a slouží jako prevence pro selhávání jater.